Latest

Lembaga Hasil beberapa hari lalu menafikan membina website contoh soalan Pegawai Eksekutif LHDN 2017 yang sedang merebak di media sosial dan laman web pada ketika ini.

Lembaga Hasil melalui statement yang di keluarkan berkata, laman web Rujukan Contoh Soalan Peperiksaan Pegawai Eksekutif Lembaga Hasil Dalam Negeri 2017 atau Panduan Exam Pegawai LHDN Gred 41 dibuat oleh pihak yang ada motif tertentu.

Justeru, Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia (LHDNM) menasihati calon-calon yang layak serta orang awam tak melayari mahupun memberikan sebarang maklumat mereka seperti yang di minta oleh web site tersebut.

Agensi berkenaan juga tidak akan bertanggung jawab diatas sebarang kesan mahupun kerugian yang di alami mereka andainya membuat demikian.

Menurut pernyataan yang dikeluarkan, satu Peperiksaan Secara Atas Talian Memasuki Perkhidmatan Pegawai Eksekutif Gred 41 LHDNM akan dijalankan pada 20 September 2017 yang di adakan dengan kerjasama dan knowledge transfer, kepakaran serta teknologi melalui platform ujian online SPA Malaysia.

Mengikut LHDN, calon-calon yang bakal menduduki peperiksaan on line ini akan menerima makluman daripada SPA Malaysia melalui sistem pesanan ringkas dan e-mail.

Maklumat lanjut di blog coach kerjaya – https://coachkerjaya.com.

Sebanyak 1,500 jawatan kosong ditawarkan oleh 25 majikan daripada pelbagai agensi dan syarikat sempena Hari Karnival Kerjaya Azam Kerja MyRezeki Fest di Dewan Kompleks Rakan Muda di sini.

Ahli Parlimen Baling, Datuk Seri Abdul Azeez Abdul Rahim berkata, golongan belia tidak seharusnya melepaskan peluang yang ditawarkan itu.

Katanya, tawaran berkenaan dibuka untuk membantu rakyat, khasnya golongan muda yang mengganggur serta sedang mencari pekerjaan yang bersesuaian.

“Peluang-peluang pekerjaan yang ditawarkan ini adalah untuk membantu mereka yang mengganggur mendapatkan pekerjaan yang bersesuaian dengan kelayakannya.

“Kerajaan tidak putus-putus membantu rakyatnya serta mencari pelbagai cara dan kaedah agar rakyatnya mendapat peluang-peluang seperti yang dikehendakinya,” kata Abdul Azeez ketika berucap dalam Majlis Perasmian Hari Karnival Kerjaya Azam Kerja MyRezeki Fest di Dewan Kompleks Rakan Muda, semalam.

Yang turut hadir, Pengarah Jabatan Tenaga Kerja (JTK) negeri, Mohd. Nizar Zakaria dan Pengarah Kemas negeri, Che Kamaruddin Che Ismail.

Menurut Abdul Azeez, pelbagai agensi serta syarikat swasta sentiasa mewujudkan peluang-peluang pekerjaan untuk membantu rakyatnya meningkatkan pendapatan ekonominya.

Katanya, melalui program itu juga beberapa buah agensi dan syarikat turut menawarkan 125 kekosongan jawatan untuk para siswazah.

“Promosi dan peluang pekerjaan sentiasa diuar-uarkan oleh kerajaan untuk menurunkan kadar pengangguran di kawasan-kawasan kampung dan pedalaman.

“Peluang ini sentiasa diberikan kepada semua rakyat tanpa mengira kaum, keturunan dan politik agar rakyatnya sentiasa dibela,” kata Abdul Azeez.

Sementara itu, graduan Universiti Malaysia Perlis (UniMAP), Mohammad Fikri Saidin, 23, berkata, program seumpama ini memudahkan mereka mendapatkan pekerjaan seperti yang dikehendaki.

“Selain mengetahui peluang-peluang pekerjaan serta kekosongannya, pelbagai maklumat yang kami peroleh melalui program ini.

“Ia amat memudahkan kerana kami tidak perlu mengatur syarikat demi syarikat semata-mata untuk mencari pekerjaan yang biasanya berada di bandar-bandar besar,” kata Mohammad Fikri.

Farahatun Nadia Mat Din, 24, bekas pelajar Kolej Risda Melaka, berkata, dia amat mengharapkan agar pekerjaan yang dicarinya itu ditemui.

“Telah tiga tahun saya menganggur dan kali ini saya mengharapkan ada rezeki saya untuk mengisi jawatan kosong yang ditawarkan.

“Saya tidak terlalu memilih pekerjaan, asalkan bersesuaian dengan gaji yang ditawarkan, saya sedia berkhidmat pada bila-bila masa sahaja,” kata Farahatun Nadia.

Ramai orang seringkali kaitkan kerja dari rumah atau separuh masa dari rumah ini hanya untuk golongan perempuan saja. Tetapi anggapan itu ternyata jauh menyimpang dengan zaman moden yang kita sedang harungi ini. Fenomena berkerja dari rumah ini sudah lama digunakan di negara-negara maju yang lain dan baru-baru ini ianya telah menjadi satu lumrah dan semakin banyak kerja sambilan di rumah yang boleh dikerjakan di rumah. Tidak kira anda berada di mana mana saja, Bangi, Shah Alam, Serdang, Klang atau dimana sahaja, kedudukan geografi tidak lagi menjadi kekangan.

Contoh kerja sambilan di rumah yang biasa diperlihatkan seperti mengisi sampul surat, lipat katalog, pencuci, call centre, cikgu tuisyen, event crew, mengedar flyers atau fotografi. Terdapat yang bergaji besar & ada yang tak. Kebiasaannya, hanya boleh dijalankan di waktu malam saja.

Bukan seperti kerja sambilan di rumah yang perlukan kita ada secara fizikal, kerja part time online di kediaman lebih selesa. Berikut ialah senarai kerja sambilan online bagi mereka yang hendak menjana pendapatan keluarga bagi menampung kos sara hidup yang semakin tinggi setiap tahun.

Untuk kerja data entry ini, anda perlukan laptop bagi menyiapkan seberapa banyak masukkan data yang diperlukan. Kebiasaannya syarikat-syarikat dalam sektor telco, insurans serta sepertinya yang melibatkan data pengguna yang banyak memerlukan banyak pekerja bagi jawatan data entry ini.

Ada yang dibayar mengikut waktu dan tidak kurang juga yang menerima upah mengikut jumlah mana data yang Berjaya dimasukan. Kebiasaannya anda boleh menerima dalam RM10 satu jam hanya melalui komputer dan apabila siap, mereka boleh emelkan semula kepada majikan anda. Bayaran biasanya dibuat sebulan sekali mengikut jumlah mana kerja yang telah anda lakukan.

Malware e-mel ILUVYOU yang melumpuhkan laptop di seluruh dunia awal bulan ini mengatakan mencari buah hati namun kali ini muncul pula satu jenis virus baru yang mendakwa mencari kerja.

Satu jenis malware laptop yang baharu dan sangat merbahaya, di cap seperti Resume Pembunuh merebak menerusi sistem e-mel yang mengguna perisian Microsoft Outlook.

Download Contoh Resume –> PeopleSoftResume

Syarikat keselamatan sistem laptop melaporkan yang terdapat sistem e-mail korporat telahpun dijangkiti dan sesetengahnya harus ditutup, kata Pusat Perlindungan Infrastruktur Kebangsaan FBI semalam.

Malware itu juga dikenali sebagai Resume Pembunuh kerana ianya menyamar sebagai butir-butir peribadi seorang pemohon pekerjaan, kata laman web site syarikat anti virus, Network Associates.

Killer Resume mengandungi di dalam fail yang disertakan pada e-mail bertajuk Resume-Judy Davidson.

Salah satu syarikat keselamatan laptop, Symantec Corporation dari California sudah menerima lapan aduan lewat hari ini mengenai komputer yang berjangkit, termasuklah empat daripadanya syarikat AS.

Virus itu dipercayai dapat dibendung sebab banyak syarikat di tutup pada hari sabtu.

FBI memaklumkan pengguna komputer supaya tidak membuka sebarang emel yang bertajuk Resume-Cindy Johnson, mematikan ciri eksekutif di dalam Microsoft Outlook dan delete e-mel tersebut tanpa membukanya.

Kepantasan ekonomi Johor Bahru terutama sekali di Iskandar  membuka Sebanyak 50000 kerja kosong dalam berbagai sektor termasuklah 13 ribu kekosongan professional di negeri Johor.

Di kawasan Iskandar Malaysia sahaja, sebanyak lima ribu kerja kosong professional di tawarkan dan angka itu dijangka akan meningkat kepada 15 ribu jawatan kosong jawatan professional pada tahun 2017.

Terdapat 29,000 kerja lagi membabitkan kerja asas manakala bakinya termasuk perkeranian, technician, perkhidmatan, pertanian, pekerja loji serta lain lain.

Menteri Besar mengatakan, orang awam khususnya orang Johor boleh mendapatkan perihal kerja tersebut dengan mengunjungi Carnival Kerjaya yang akan menjelajah ke setiap daerah mulai April hingga akhir tahun ini.

Datuk Abdul Ghani mengatakan, Kepak adalah usaha kerajaan negeri untuk memperbaiki tahap hidup rakyat dengan mendedahkan mereka peluang pekerjaan, perniagaan dan kemahiran.

Pendekatan ini adalah usaha kerajaan negeri untuk membentuk sebuah masyarakat maju dan berpendapatan tinggi. Ini merupakan daripada jalan menuju darjat kehidupan yang lebih baik.

Ianya sejajar dengan strategi pembentukan sahsiah di bawah program ke-dua Bajet Negeri Johor 2012 iaitu meningkatkan taraf hidup orang yang bergaji kecil.

Kepak yang dijadual berlangsung dalam lima hari di setiap daerah akan menghampiri masyarakat secara turun padang dengan menyatukan jabatan serta agensi bersangkutan dengan majikan swasta, kerjaya dan keusahawanan di dalam satu bumbung.

Menteri Besar berkata, program akan menjajarkan pemburu jawatan kosong dengan perbadanan yang mahukan kemahiran mereka dan temuduga secara terbuka boleh dijalankan sepanjang program itu.

Acara lain ketika karnival tersebut ialah pendaftaran program kemahiran dan latihan, kemahiran serta test kecekapan, pameran peluang perniagaan, sessi taklimat pengalaman, pendaftaran syarikat, kaunter sokongan teknikal serta pembiayaan modal dan pertunjukan aktiviti perniagaan.

Melalui cara ini, rakyat dapat didedahkan & dipadankan dengan harapan jawatan yang ada, memperoleh peluang jana income tambahan menerusi peluang niaga kecil serta menaikkan kebolehan dan latihan semula.

Karnival julung julung kali Kepak di jadual untuk kawasan Kulaijaya dan Johor Bahru pada 20 hingga 24 April ini, kemudian di Kluang (Bulan 5), Mersing (Bulan 6), Kota Tinggi (Bulan 7), Segamat (Bulan 9), Batu Pahat (Bulan 10), Ledang & Muar (Bulan 11) serta terakhir Pontian (Bulan 12).

Menteri mengatakan, kerajaan mengharapkan rakyat negeri ini yang tengah memburu kerja dan hendak memperbaiki keupayaan diri dengan kemahiran dan peluang berniaga tidak melepaskan peluang untuk datang ke carnival itu.