Masih jerebu: Tak jadi ke pasar

suasana jerebu di seluruh Malaysia

Awal pagi tadi, hujan turun di tempat aku. Dan aku pasti langit pasti akan lebih cerah dari semalam. Dah berapa hari aku kurangkan aktiviti luar. Baru semalam aku dapat ziarah abang ipar di Seri Kembangan setelah niat tu tertangguh minggu lepas. Rata-rata orang ramai di Kuala Lumpur mengucapkan syukur dan berharap agar hujan tadi dapat memulihkan kualiti udara Malaysia. Namun, langit tidak selalunya cerah. Kusangkakan cerah berpanjangan, rupanya jerebu masih lagi mengundang. Hutan mana pulak la yang terbakar ni. Bacaan Indeks Pencemaran Udara (IPU) setakat pukul 10 pagi tadi menunjukkan … [Read more...]

Pray for MH370

Malaysia_Airlines_Boeing_777-200ER_Spijkers

Today, search crews continued looking for Malaysia Airlines Flight MH370, which lost contact with the airline on Friday, seemingly vanishing into thin air over the South China Sea without sending any distress signal after dissapear from the radar screen. Latest reports state that a Vietnamese search plane has located fragments of an aircraft including a piece of the tail and part of a door. But MAS said the debris wasn't part of the airplane. Search crews also spotted oil slicks that were six to nine miles long in the same area where the Boeing 777-200ER lost contact with air traffic … [Read more...]

Sudah cukup sudah berbual politik

Politik

Terlalu banyak sudah orang berbual politik. Tiap-tiap hari cerita politik. Di media massa, meja kopi dan blog. Hari ini pula keluar istilah 'blogger hantu raya' di surat khabar angkara hal politik. Seorang kawan berkata bukan dua tiga tahun orang Malaysia heboh dalam politik, tapi sudah 16 tahun kita bercakap tentangnya. Tahun itu dikira sejak Anwar Ibrahim dipecat daripada Kabinet dan UMNO. Orang yang hidup siang-malam dalam politik - ahli politik - sudah tentu mahu orang terus bercakap mengenai mereka. Biarlah mereka. Itu tanggungjawab dan taktikal mereka. Bagi orang marhaen macam aku ni, … [Read more...]

Cerita bedah mata ku

selaput mata

Sejak Julai hingga November 2013, aku telah menjalani tiga kali pembedahan mata. Buang ketumbuhan selaput pada mata. Benda ni salah satu daripada kategori katarak. Tapi, lebih kepada ketumbuhan. Namanya Selaput Luar/Pterygium. Selaput ni tumbuh sejak tahun 2006 lagi. Sejak zaman belajar aku di UTM. Aku tak tahu apa punca sebenarnya tapi kata doktor ianya sebab mata aku terlampau banyak terdedah kepada habuk. Tapi kes terpencil. hairan jugak, macam la orang lain tak kena habuk kan. Pada waktu tu, aku biarkan saja sebab ingatkan selaput ni tak bawa kesan mudarat. Sebabnya aku masih boleh nampak … [Read more...]

Dilema pengguna jalur lebar

jalur-lebar

Assalam. Internet. Sudah menjadi keperluan golongan marhaen seperti aku. Dulunya cuma kehendak. Tapi kini aku perlu guna internet. Untuk blog, facebook, WhatsApp, perbankan internet dan banyak lagi. Dan aku peruntukkan bayaran setiap bulan bagi tujuan itu. Kalau di rumah, aku gunakan talian tetap Unifi yang disediakan oleh TM. Servis yang aku terima sangatlah berbaloi dan istilah menang-menang nampak tak kena di sini. Rasanya aku yang menang bagi bayaran sekitar RM150 sebulan. Speed 5Mbps. Tanpa kuota pula tu. Apa lagi mau. Mau free? Pergi guna wifi kat McD. Unifi memang cukup puas hati bagi … [Read more...]

Servis kereta sempena balik kampung cuti Tahun Baru Cina

castrol magnatec

Cuti Tahun Baru Cina 2014 bakal bermula esok. Aku dan isteri masing-masing dapat cuti panjang. Nak melancong atau bercuti mungkin mampu tapi ada yang lebih bermanfaat pada kami rasanya. Jadi kami memilih untuk ziarah keluarga terdekat cuti kali ini. Kira macam raya jugak la kan. Tak lupa juga aku ucapkan Selamat Tahun Baru Cina kepada bangsa Tiong Hua dan Hakka di Malaysia. Happy Chinese New Year 2014. Semoga Tahun Kuda membawa pretasi kuda dalam hidup anda di tahun akan datang. Dan sama-samalah kita kekalkan kemakmuran yang kita kecapi. Biarkan dunia politik saja yang kecoh, tapi kita kekal … [Read more...]

Aku pelat tak bisa bicara seperti kamu

darjah 1

Watched Juara Lagu on TV3 last Sunday. The song 'Aku Pelat' by Salammusic feat Ziondread kinda remind me of my young era. I grew up with a speech impediment (pelat). It had a negative impact on my self-esteem throughout kindergarten and primary school. This made school time speeches especially troublesome because if I tried to say the express "makan," it would turn out as "ma-tan" and same goes with "Azlan" and "Aj-yan." My own friends couldn't understand what I was speaking. They would humor around, level tho' I knew they were exclusive kidding. The growth continuing on and on, and then at … [Read more...]