Gaya Lelaki yang FAIL

oceans-13-sunglasses

Hampir semua jejaka suka bergaya. Dan ada bermacam jenis gaya dan fesyen yang menjadi pilihan sang lelaki. Namun sedarkah kita kadang-kadang gaya yang dipilih itu entah betul, tepat atau kena pada badan dan persekitaran? Adakah kita yakin orang ramai mampu menerima penampilan kita? Kerana perspektif individu yang diperhatikan itu selalunya berbeza daripada pandangan individu yang memerhati. Faham kan. Bagaimana kita melihat diri sendiri tidak sama dengan penilaian orang yang melihat diri kita. Kita tidak usung cermin besar setiap masa ke mana saja. Berbalik kepada soal gaya. Bagaimana kita … [Read more...]

Peranan Jam Tangan kepada Lelaki

Omega-Seamaster

Bagi kebanyakan lelaki, jam tangan adalah aksesori utama untuk mereka. Ada sesetengah lelaki mementingkan harga jam tangan. Makin mahal, maka makin bergaya. Ada pula yang meminati nilai estetika dan sentimental yang ada pada jam serta mengumpulnya sebagai hobi. Jam tangan juga menjadi pilihan popular dalam senarai hadiah dan hantaran kahwin masa kini. Mungkin juga ada yang memerhatikan aksesori itu sebagai kayu ukur betapa tebalnya poket lelaki itu. Peranan jam tangan yang paling terimpak adalah kita boleh menilai identiti, gaya dan persona sesorang lelaki melalui jam yang tersarung di … [Read more...]

Cerita pasal GoPro

GoPro

Pernahkah anda melihat gambar aktiviti lasak rakan-rakan anda di Facebook? Gambar mendaki gunung, menyelam skuba, paragliding, berbasikal gunung dan macam-macam lagi. Perasan tak kualiti imej mereka nampak sempoi lain macam kan. Selfie  mereka cun kan. Kalau tak perasan juga cuba ingat rancangan Fear Factor dan Running Man. Ada satu kamera kecik yang terpasang pada helmet peserta. Ha sebenarnya  diorang guna sebuah kamera kecil yang dijenamakan GoPro. Aku sendiri pun sebelum ni tak kenal apa itu GoPro. Aku ingatkan diorang yang join sukan ekstrem ni guna kamera DSLR je. Sebab gambar memang … [Read more...]

Gayakannya mengikut umur anda: 20an

fesyen-lelaki-2014

Gaya pemakaian mencerminkan keperibadian seseorang lelaki. Bagaimana hentam kromo pakaian yang melekat di badan lelaki itu, begitu jugalah dirinya. Memang fesyen itu subjektif, tapi biarlah kena pada tempatnya. Ketepatan gaya yang berpadanan dengan umur juga adalah perkara yang penting. Takkan lah lelaki yang umur belasan tahun nak pakai baju macam bapa budak pula kan. Di sini ada beberapa tips gaya pemakaian buat mereka yang berumur dalam lingkungan 20-an: Eksperimen Pendekatan cuba dan jaya perlu diamalkan kepada gaya pemakaian. Kebanyakan lelaki berusia 20-an masih tidak tahu … [Read more...]

Gaya Rambut Jejaka Malaysia 2014

Hipster Hair - Slick hair

Bagi seorang lelaki, rambut juga merupakan mahkota di atas kepala kami. Bukan sahaja kaum perempuan sahaja boleh menggayakan rambuf mereka kini. Fesyen itu subjektif. Ianya tidak terhad kepada gaya pemakaian kita semata-mata tetapi gaya rambut juga memainkan peranan besar. Lelaki juga kini cerewet memilih potongan rambut sesuai. Semakin hari semakin banyak style rambut yang digayakan. Mengalahkan perempuan pula kan. Mari kita tinjau gaya rambut yang menjadi trend sempena tahun 2014 ini. Aku sendiri pun tak pernah tahu nama potongan rambut ni sebelum ni. Credits to krew dotcom and Joe's … [Read more...]