Konfigurasi Google Authorship

daftar-akaun-google-plus

Anda sudah bersedia untuk mengambil serius mengenai Google Authorship? Lagipun anda sendiri sudah tidak sabar memulakannya kan. Bagus. Jadi apa lagi yang saya ingin anda ketahui adalah: Bagaimana mengaturkan konfigurasi Google Authorship.. Hubungan yang terputus di antara anda dan konten anda Idea asas di sebalik Google Authorship adalah untuk mencipta pertalian yang dipercayai di antara anda dan hasil tulisan yang diterbitkan. ia memberi satu jalan yang mudah untuk memberitahu Google bahawa anda adalah pemilik sebenar kepada hasil kerja anda. Tidak perlu susah payah patenkan jenama, … [Read more...]

Authorship & Traffik

Contoh Rich Snippet dengan carian Apple Pie

Seperti yang kita sedia maklum pada artikel pengenalan Google Authorship sebelum ini, Authorship membenarkan blogger mengaitkan identiti mereka kepada apa sahaja yang mereka tulis di dalam internet. Ia juga dapat memberitahu Google betapa serius blogger tersebut dalam membina reputasi sebagai seorang blogger yang hebat. Kepada anda yang telah membaca artikel tersebut pasti sudah memahami idea di sebalik Google Authorhip. Dan anda juga sudah pun terpengaruh untuk mengaplikasikan potensinya kepada blog anda. Tapi apa yang masih belum jelas di sini ialah sejauhmana Google Authorship dapat … [Read more...]

Google Authorship dan Blogger (SIRI 1)

Google Authorship

Apakah Google Authorship? (Dan mengapa anda perlu ambil tahu mengenainya?) Sebagai penulis dalam talian, anda sentiasa mencari cara baru untuk menarik trafik ke laman anda bukan? Sudah semestinya anda mahu trafik. Begitu juga dengan saya. Anda memandang serius hasil penulisan anda dan anda artikel yang anda terbitkan ditulis dengan penuh dengan penuh berhemah sekali. Oleh sebab itu, anda merasakan anda berhak mendapat audien sebanyak mungkin atas apa yang anda hasilkan. Dan lebih banyak trafik bermakna lebih banyak pembaca. Maka sucsribers turut bertambah. Begitu juga dengan pelanggan … [Read more...]

Pengaruh Hashtag dalam Promosi Blog

hashtag

Pengguna internet menggunakan simbol hashtag (#) diikuti kata kunci atau frasa yang relevan di media sosial untuk mengasingkan topik dan membantu menampilkannya dengan lebih mudah di carian. Trending Topic adalah kata, frasa atau topik yang kerap diterbitkan di media sosial. Terima kasih kepada inovasi Twitter, pengguna Internet kini boleh menghantar mesej ringkas kepada satu sama lain berdasarkan apa topik sekalipun. Ditambah dengan penggunaan hashtag, yang dahulunya dikenali sebagai tanda 'pound' di USA, komen yang anda terbitkan boleh dibaca sesiapa sahaja walaupun anda tiada pengikut … [Read more...]

5 Kesilapan SEO yang membuatkan anda dihukum Google

Traffic to your website

Tahukah anda bahawa Google mampu menghapuskan blog anda dari keputusan carian mereka? Biasanya, anda menerima sedikit jumlah trafik daripada beberapa entri yang anda telah terbitkan. Walaupun jumlahnya bukan penyumbang utama, tetapi amaun trafik yang anda terima daripada enjin carian Google meningkat dari hari ke hari. Dan anda rasakan Google bakal menjadi punca trafik blog anda di masa hadapan. Tiba-tiba ia terhenti. BOOM! Setiap entri dan page blog anda lenyap daripada indeks Google. Tanpa amaran, tiada langsung nada deringan. Hilang tiba-tiba seperti anda tidak pernah wujud di alam maya … [Read more...]

Tips penulisan yang menggoda

kekeringan idea

Anda sudah bekerja keras dan bersungguh-sungguh Semua tips terbaik sudah pun anda laksanakan di blog. Entri yang anda taip digilap sebaik mungkin. Satu artikel 10 kali anda review sebelum tekan butang 'PUBLISH'. Otak dikerah sampai berpeluh dahi untuk menghasilkan heading yang sempurna. Tetapi bukan itu saja. … [Read more...]

Terma baru untuk SEO: OC / DC [Infografik]

SEO

Assalam. Bila aku sebut pasal SEO tentu ramai yang dah otai dan mahir tentang perihal ni kan. Cuba berbual dengan mana-mana pakar profesional dalam SEO dan anda akan mendapati mereka tidak hanya menghabiskan masa mengoptimumkan tapak blog untuk enjin carian. Malah, kebanyakan individu yang bermula sebagai pakar SEO telah beralih perkhidmatan mereka kepada aktiviti content marketing pula. Sebagai contoh, akhbar pun dah dijadikan medium promosi blog sekarang kan. Perasan tak. Fikirkan : Apabila anda mengoptimumkan laman web anda, adakah ia hanya semata-mata untuk mendapat pagerank tinggi … [Read more...]